W przypadku nowych łyżew hokejowych potrzeba trochę czasu, aby but dopasował się do stopy. Na szczęście można niektóre łyżwy można formować w domu w piekarniku z termoobiegiem, aby pomóc w kształtowaniu ich za pomocą ciepła.
Do kształtowania termicznego potrzebny będzie specjalny piec do pieczenia lub piekarnik z termoobiegiem. Nigdy nie używaj piekarnika klasycznego lub gazowego. Spowodowałoby to nieodwracalne szkody.
Pozostaw sznurowadła luźne, abyś mógł łatwo wślizgnąć się w łyżwy i szybko je zacisnąć, gdy łyżwy są jeszcze ciepłe.
Rozgrzej piec lub piekarnik z termoobiegiem. Wyjmij wkładki z obu łyżew.
Ustaw temperaturę piekarnika na:
Umieść łyżwy w piekarniku, upewniając się, że nie dotykają ścianek, a uchwyt nie dotyka dna grilla. Podgrzewać MAKSYMALNIE przez 2–3 minuty.
Wyjmij łyżwy z piekarnika, natychmiast włóż do nich obie wkładki i załóż je. Powinieneś wtedy siedzieć z kolanami zgiętymi pod kątem 90°. Jak tylko założysz łyżwy, dociśnij pięty do łyżew.
Delikatnie zaciśnij sznurowadła, aby nie były luźne (bez rezerwy). Nie naciągaj, gdy oczka są jeszcze gorące, ponieważ może to spowodować uszkodzenie wzmocnienia oczek (rozerwanie) i zmniejszyć integralność łyżwy. Sznurowadła należy zaciskać na boki, NIGDY DO GÓRY. Zbyt mocne i słabe zaciśnięcie sznurowadeł podczas rozgrzewania może prowadzić do nieodwracalnego uszkodzenia i pogorszenia stanu łyżew.
Stój bez nadmiernego nacisku na stopy przez około 5 minut. NIE MOŻESZ w ogóle chodzić i zginać kolan (patrz zdjęcie).
Zawsze stój prosto i nigdy nie zginaj kolan.
Następnie usiądź i trzymaj łyżwy na nogach przez kolejne 5 minut. Po 5 minutach delikatnie wyciągnij sznurówki z ostatnich 3 oczek. Dzięki temu można łatwo zdjąć łyżwę bez deformowania jej, gdy jest jeszcze ciepła.
Ostrożnie zdejmij rolki i pozwól im ostygnąć w normalnej temperaturze pokojowej. Łyżwy nie mogą być używane przez co najmniej 12 godzin.
Wszelkie prawa zastrzeżone, © 2002-2024 Sportega