Instrukcje dotyczące termoformowania łyżew Bauer i CCM


3 minuty czytania

W przypadku nowych łyżew hokejowych potrzeba trochę czasu, aby but dopasował się do stopy. Na szczęście można niektóre łyżwy można formować w domu w piekarniku z termoobiegiem, aby pomóc w kształtowaniu ich za pomocą ciepła.

  • Podstawowe tańsze łyżwy - są kształtowane tylko przez rozciągliwość materiałów i częściowo przez miękkość wewnętrznej wyściółki.
  • Wyższe amatorskie i profesjonalne łyżwy - są wyposażone w technologię, która umożliwia termoformowanie łyżwy w celu idealnego dopasowania do stopy.

Do kształtowania termicznego potrzebny będzie specjalny piec do pieczenia lub piekarnik z termoobiegiem. Nigdy nie używaj piekarnika klasycznego lub gazowego. Spowodowałoby to nieodwracalne szkody.

1. Poluzuj sznurowadła

Pozostaw sznurowadła luźne, abyś mógł łatwo wślizgnąć się w łyżwy i szybko je zacisnąć, gdy łyżwy są jeszcze ciepłe.

2. Ustaw temperaturę

Rozgrzej piec lub piekarnik z termoobiegiem. Wyjmij wkładki z obu łyżew.

Ustaw temperaturę piekarnika na:

3. Rozgrzej łyżwy

Umieść łyżwy w piekarniku, upewniając się, że nie dotykają ścianek, a uchwyt nie dotyka dna grilla. Podgrzewać MAKSYMALNIE przez 2–3 minuty.

4. Szybko załóż

Wyjmij łyżwy z piekarnika, natychmiast włóż do nich obie wkładki i załóż je. Powinieneś wtedy siedzieć z kolanami zgiętymi pod kątem 90°. Jak tylko założysz łyżwy, dociśnij pięty do łyżew.

5. Specjalnie zaciskanie

Delikatnie zaciśnij sznurowadła, aby nie były luźne (bez rezerwy). Nie naciągaj, gdy oczka są jeszcze gorące, ponieważ może to spowodować uszkodzenie wzmocnienia oczek (rozerwanie) i zmniejszyć integralność łyżwy. Sznurowadła należy zaciskać na boki, NIGDY DO GÓRY. Zbyt mocne i słabe zaciśnięcie sznurowadeł podczas rozgrzewania może prowadzić do nieodwracalnego uszkodzenia i pogorszenia stanu łyżew.

6. Wstań

Stój bez nadmiernego nacisku na stopy przez około 5 minut. NIE MOŻESZ w ogóle chodzić i zginać kolan (patrz zdjęcie).

Podczas zagrzewania i formowania łyżew nie wolno zginać kolan

Zawsze stój prosto i nigdy nie zginaj kolan.

7. Usiądź

Następnie usiądź i trzymaj łyżwy na nogach przez kolejne 5 minut. Po 5 minutach delikatnie wyciągnij sznurówki z ostatnich 3 oczek. Dzięki temu można łatwo zdjąć łyżwę bez deformowania jej, gdy jest jeszcze ciepła.

8. Pozostaw do wystygnięcia

Ostrożnie zdejmij rolki i pozwól im ostygnąć w normalnej temperaturze pokojowej. Łyżwy nie mogą być używane przez co najmniej 12 godzin.