Wszyscy o tym mówią i jest to podstawa nas wszystkich. Ale czym jest białko, jakie są jego rodzaje i które z nich jest najlepsze dla Ciebie?
Proteiny czyli białko jest niezbędne i niemożliwe do zastąpienia w naszym życiu. Sama nazwa proteiny pochodzi od greckiego słowa „protos“, które oznacza pierwszy podstawowy składnik każdego żywego organizmu. Białka są obecne we wszystkich komórkach każdego żywego systemu i życie bez nich jest całkiem niemożliwe. Nasze narządy, mięśnie i tkanki składają się głównie z białka, które również musi być odżywiane. Białka są klasyfikowane jako substancje wielkocząsteczkowe, które zasadniczo składają się z aminokwasów. Liczba aminokwasów w każdym białku jest różna i może wynosić od setek do kilku tysięcy.
Nasze ciało jest zależne od przyjmowania białka z pożywienia, ponieważ nie jest go w stanie wytworzyć samo. Dlatego zarówno sportowcy, jak i mniej aktywne osoby powinny upewnić się, że dostarczają organizmowi wystarczającą ilość białka, zwłaszcza z pokarmów bogatych w białko. Białko można również uzupełniać za pomocą wysokiej jakości suplementów diety, w szczególności białka w bardzo popularnej formie serwatki, w formie CFM i z białek roślinnych dla wegan i wegetarian.
Białko jest jednym z podstawowych składników odżywczych i odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. W ludzkim ciele pełni kilka podstawowych funkcji:
Jak wspomniano powyżej, białka są niezbędne w organizmie człowieka. Ważne jest, aby zapewnić ich wystarczające dostarczanie poprzez wysokiej jakości, zróżnicowaną dietę. W przypadku, gdy nie jesteś w stanie codziennie przygotowywać wysokiej jakości posiłków, a potrzebujesz utrzymać lub zwiększyć spożycie białka, dobrym pomysłem jest sięgnięcie po suplement diety, taki jak białko serwatkowe lub białko CFM. Suplement diety w postaci napoju białkowego może być bardzo przydatny, aby szybko uzupełnić wymaganą ilość białka, ale także ułatwić trawienie.
W poniższej tabeli znajdziesz kilka rodzajów żywności, które są bogate w białko, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.
Żywność | Korzyści | Zawartość białka w 100 g |
Mięso
| Jest uważane za pełnowartościowe białko - ma idealny stosunek aminokwasów. Zawiera również minerały i witaminy. Na przykład wołowina jest bogata w witaminę B12 i żelazo. | 20 – 30 |
Jajka | Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy oraz bardzo potrzebne witaminy A, D, E i K. Jajka są również bogate w wiele minerałów, takich jak magnez, wapń, potas i żelazo. | 10 – 12 |
Cottage | Jest to bardzo łagodny twarogowy ser, który zawiera niewielką ilość tłuszczu i jest bardzo bogaty w wapń, fosfor, selen i niektóre witaminy z grupy B | 10 – 12 |
Jogurt biały | Zawiera niewielką ilość tłuszczu i cukru. Zawiera również korzystne dla naszego organizmu bakterie. | 8 – 10 |
Tuńczyk | Jest bardzo bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które są korzystne dla naszego mózgu i serca. | 25 |
Łosoś | Podobnie jak tuńczyk, jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. | 20 |
Działają jako silny przeciwutleniacz i są doskonałym źródłem błonnika. | 20 | |
Soczewica | Zawiera głównie dużą ilość błonnika, minerałów i witamin. | 10 |
Quinoa | Jest uważana za superżywność, która jest bardzo bogata w wapń, magnez, żelazo i cynk. Zawiera również witaminę A i szereg witamin z grupy B. | 14 |
Są bardzo bogate w witaminę E, magnez i przeciwutleniacze. | 20 |
W pożywieniu występują dwa rodzaje białek czyli pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Powszechnie wiadomo, że najwyższej jakości białko pozyskujemy głównie z pokarmów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, jaja lub wysokiej jakości produkty mleczne. Szczególnie w fitnessie i sportach siłowych jedzenie mięsa jest bardzo popularne, ponieważ zawiera ono bogate spektrum aminokwasów podobnych do tych zawartych w mięśniach.
Jeśli chcemy, aby nasze ciało dobrze i prawidłowo wykonywało wszystkie swoje funkcje, potrzebujemy regularnego dostarczania białka. Niektóre badania sugerują, że minimalny limit dziennego spożycia białka wynosi 0,5 g na kg masy ciała. Jednak ilość ta ledwo pokrywa procesy metaboliczne w organizmie i może być ryzykowna w dłuższej perspektywie. Ilość spożycia zależy od wieku, aktywności fizycznej, stanu zdrowia, karmienia piersią, ale także od tego, czy próbujesz zbudować masę mięśniową. Jak opisano powyżej, możemy czerpać zarówno ze źródeł zwierzęcych, jak i roślinnych . W kolejnych akapitach podsumujemy podstawowe informacje na temat przyjmowania białka:
Zalecane spożycie białka dla zdrowych osób:
Kto | g/kg masy ciała dziennie |
Niemowlęta do 6 miesiąca życia | 1,7 |
Maluchy i starsze dzieci | 1 – 1,2 |
Nastolatki | 1 – 1,5 |
Sportowcy rekreacyjni | 1 – 1,2 |
Sportowcy siłowi | 1,4 – 1,7 |
Nastoletni sportowcy | 1,5 |
Białko jest absolutną podstawą w diecie wszystkich sportowców, ponieważ odgrywa kluczową rolę w regeneracji, wzroście siły, zwiększaniu objętości włókien mięśniowych, ale także utracie wagi. Ze względu na wysoki efekt termiczny, białka pełnią niezastąpioną funkcję w spalaniu tłuszczu, rzeźbieniu mięśni, ale także budowaniu nowej masy mięśniowej.
Jeśli chcemy nabrać masy mięśniowej, białko jest podstawowym makroskładnikiem odżywczym, na który powinniśmy zwrócić największą uwagę. Większość dostępnych źródeł podaje, że optymalne dzienne spożycie białka przy nabieraniu masy mięśniowej wynosi od 1,4 do 2 g białka na kg masy ciała. Należy pamiętać, że dla każdego sportowca ilość jest bardzo indywidualna i zależy od wielu innych aspektów, takich jak intensywność treningu czy zdolność trawienia.