W suplementach diety witamina D3 jest powszechnie stosowana ze względu na jej ważną rolę w organizmie. Ważne jest, aby przestrzegać zalecanej dawki, ponieważ przedawkowanie witaminy D może prowadzić do różnych skutków ubocznych. Najważniejszym naturalnym źródłem witaminy D3 jest światło słoneczne, w którym promienie ultrafioletowe B (UVB) przekształcają 7-dehydrocholesterol w skórze w witaminę D3. Witamina D3 znajduje się również w żywności, zwłaszcza w tłustych rybach, takich jak łosoś, sardynki i makrela, w jajach i produktach z wątroby, a także w mniejszych ilościach w niektórych wzbogaconych produktach spożywczych, takich jak produkty mleczne i zboża. Witamina D3 jest często stosowana jako suplement diety, zwłaszcza na obszarach o ograniczonym nasłonecznieniu, w miesiącach jesiennych i zimowych lub u osób spędzających większość czasu w pomieszczeniach.
Zatwierdzone oświadczenia zdrowotne
Witamina D jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci oraz przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego u dzieci. Witamina D pomaga zmniejszyć ryzyko upadków, które są wyraźnie związane z niestabilną postawą i osłabieniem mięśni. Upadek jest czynnikiem ryzyka złamań kości u mężczyzn i kobiet w wieku 60 lat i starszych. Korzystny wpływ witaminy D osiąga się na podstawie dziennego spożycia 20 μg ze wszystkich źródeł. Wapń i witamina D pomagają zmniejszyć utratę minerałów kostnych u kobiet po menopauzie. Niska gęstość mineralna kości jest czynnikiem ryzyka złamań osteoporotycznych kości. Oświadczenie to dotyczy w szczególności kobiet w wieku 50 lat i starszych, a korzystny efekt osiąga się przy dziennym spożyciu co najmniej 1 200 mg wapnia i 20 μg witaminy D ze wszystkich źródeł.
Cały proces produkcji jest certyfikowany zgodnie z IFS Food. Dlaczego zastąpiliśmy certyfikat ISO 22000:2018 certyfikatem IFS Food?
IFS Food to uznawany na całym świecie certyfikat bezpieczeństwa i jakości produktów spożywczych przeznaczony do audytów jakości procesów produkcyjnych i produktów. Jeden międzynarodowy standard żywności pomaga zapewnić spójne bezpieczeństwo i najwyższą możliwą jakość żywności na całym świecie. Niemieckie (HDE), francuskie (FCD) i włoskie (ANCC, ANCD) stowarzyszenia detalistów we współpracy z producentami uczestniczyły w opracowywaniu standardów IFS.
Co mówi certyfikat IFS?
- wysoka jakość wykorzystywanych surowców
- wysoki standard przechowywania surowców
- maksymalna jakość całego procesu produkcji
- zwiększa wiarygodność produktu i marki na całym świecie
Rekomendowana dawka
Przyjmować 1 kapsułkę dziennie. Nie należy przekraczać zalecanej dawki.
Substancje czynne
| 1 kapsułka | RHP* |
Witamina D3 | 100 µg (4000 UI) | 2000 % |
*RHP - wartość referencyjna dochodu.
Składniki
Mąka ryżowa, kapsułka roślinna z hypromelozy, witamina D3 (cholekalcyferol), substancje przeciwzbrylające - stearynian magnezu, dwutlenek krzemu.
Ogłoszenie
Suplement diety z witaminą D. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25°C. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Nieodpowiednie dla dzieci poniżej 15 roku życia. Dzieci powyżej 15 roku życia, kobiety karmiące piersią i kobiety w ciąży powinny skonsultować się z lekarzem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody spowodowane niewłaściwym użytkowaniem lub przechowywaniem. Minimalny okres przechowywania i partia wskazane na opakowaniu.