Erytrytol to substytut cukru, który nie zawiera kalorii i słodzi ulubione potrawy i napoje
Erytrytol to substytut cukru, który nie zawiera kalorii. Jest więc idealny do odchudzania lub jako bardziej odpowiednia alternatywa dla osób próbujących ograniczyć cukier. Erytrytol jest alkoholem cukrowym (polialkoholem) powszechnie występującym w owocach takich jak winogrona, gruszki i brzoskwinie. Jest on również wytwarzany podczas fermentacji piwa, wina lub sera.
W żadnej ilości nie uzyskasz z niego energii, ponieważ nasz organizm nie ma enzymów do uwalniania jej z erytrytolu. Nie jest to jednak jej jedyna zaleta. Ponadto stosowanie erytrytolu zamiast cukru w przygotowywaniu żywności i napojów może pomóc ograniczyć wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu i pomóc w utrzymaniu mineralizacji zębów.
Erytrytol jest najczęściej wytwarzany w procesie naturalnej fermentacji glukozy w obecności mikroorganizmów (Trichosporonoides megachiliensis). W ten sposób powstają maleńkie kryształki, które na pierwszy rzut oka są praktycznie nie do odróżnienia od zwykłego cukru buraczanego. Poczujesz pewną różnicę, gdy go spróbujesz. Erytrytol ma 0 kcal i około 70% słodyczy w porównaniu do cukru. Należy więc użyć nieco większej ilości, aby danie było równie słodkie jak z cukrem. W przeciwnym razie ma praktycznie identyczną konsystencję i zachowuje się tak samo w żywności i napojach. Dzięki erytrytolowi można słodzić bez zbędnych kalorii. Wystarczy zastąpić nim cukier w napojach (herbatach, letnich drinkach), deserach i innych słodkich potrawach. Można go jednak również wykorzystać do przygotowania pikantnych potraw. Erytrytolem można również słodzić sosy, zupy lub używać go do przygotowywania słodkich marynat.
Jeśli lubisz słodkie przekąski, ale unikasz cukru, erytrytol jest świetną, pozbawioną kalorii alternatywą do aromatyzowania potraw lub napojów. A jako dodatkowy bonus, pomoże ci to również w opiece stomatologicznej.
Erytrytol i jego zalety
- jest substytutem cukru
- ma 0 kcal
- nie zawiera żadnych dodatków
- nie zawiera glutenu i laktozy
- w przeciwieństwie do cukru przyczynia się do zachowania mineralizacji zębów
- ma słodki smak
- nadaje się do deserów, kasz i słodkich dań
- można go używać do słodzenia sosów, zup i marynat do mięs
- jest wegański
Rekomendowana dawka
Użyj 3 : 2 (erytrytol : cukier) do słodzenia zamiast cukru
Substancje czynne
| 100 g |
Wartość energetyczna | 0 kJ / 0 kcal |
Białka | 0 g |
Tłuszcze | 0 g |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0 g |
Węglowodany | 100 g |
- w tym cukry | 0 g |
- w tym polialkohole | 100 g |
Sól | 0,00 g |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Składniki
Erytrytol 100%.
Ogłoszenie
Produkt nie zastępuje zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, w temperaturze pokojowej. Nadmierne spożycie może mieć działanie przeczyszczające.