Młody jęczmień, ten zielony pokarm, jest bogaty w różne witaminy, minerały, przeciwutleniacze i inne substancje bioaktywne. Młody jęczmień w suplementach diety oferuje efekt synergii dzięki unikalnym profilom odżywczym każdego z jego składników. Młody jęczmień to młoda roślina jęczmienia, która była używana przez nasze prababki. Z rośliny zbierane są tylko zielone pędy. Wynika to z faktu, że roślina jęczmienia zawiera największą ilość substancji biologicznie czynnych. Jęczmień zawiera chlorofil, żelazo, kwas foliowy i witaminę C. Młody jęczmień zawiera 4 razy więcej wapnia niż mleko i 22 razy więcej żelaza niż szpinak. Zawiera również niezbędne aminokwasy, ponad 12 minerałów i 13 różnych witamin (w tym witaminę K). To właśnie dzięki takiemu składowi młody jęczmień stał się w ostatnich latach bardzo popularny wśród konsumentów nastawionych na aktywny tryb życia.
GreenFood Nutrition Młody Jęczmień nie zawiera glutenu. Surowiec w naszym produkcie pochodzi z Niemiec.
Spirulina to mikroskopijna słodkowodna cyjanobakteria, która naturalnie zawiera większe ilości ważnych składników odżywczych i fitoskładników. Ponadto składniki odżywcze dostarczane przez Spirulinę są lepiej wchłaniane przez organizm. Zawiera między innymi witaminy B1, B2, B3, B6, B9, witaminę C, witaminę D, witaminę A i witaminę E, karoteny i wysoką zawartość chlorofilu. Chlorofil jest rozpuszczalny w tłuszczach i nadaje roślinom ich typowy kolor. W naszej diecie chlorofil jest między innymi ważnym i bogatym źródłem magnezu. Spożywanie spiruliny jest bardzo odpowiednie dla wegan, ponieważ jest ona również bogatym źródłem żelaza. Ustawiliśmy dzienną dawkę na niższą, aby uniknąć przedawkowania np. żelaza. Dlatego możliwe jest stosowanie naszej Spiruliny w dłuższej perspektywie. Nasza Spirulina pochodzi z wysokiej jakości źródła, nie zawiera (zweryfikowanych przez testy laboratoryjne) metali ciężkich ani mikrocystyn (toksycznych substancji wytwarzanych przez cyjanobakterie), które mogą mieć niszczący wpływ na wątrobę, nerki i mózg. W komunikacie francuskiej organizacji ANSES z 2017 r. wyrażono obawy, że suplementy diety zawierające spirulinę mogą być zanieczyszczone mikrocystynami. Światowa Organizacja Zdrowia umieściła mikrocystyny na liście potencjalnych czynników rakotwórczych.
Chlorella, ta zielona żywność, jest bogata w różne witaminy, minerały, przeciwutleniacze i inne substancje bioaktywne. Chlorella w suplementach diety oferuje efekt synergii dzięki unikalnym profilom odżywczym każdego z jej składników. Chlorella to mikroskopijna jednokomórkowa alga, która występuje w skupiskach lub pojedynczo zarówno w słonej, jak i słodkiej wodzie. Jest to typowa zielona żywność pochodząca z Azji, gdzie jest wysoko ceniona ze względu na wysoką zawartość białka i szeroką gamę innych składników odżywczych. Chlorella jest jednym z najbardziej złożonych źródeł pożywienia na świecie. Naturalnie zawiera szeroką gamę składników odżywczych i fitoskładników (aminokwasy, chlorofil, beta-karoten, potas, fosfor, biotynę, magnez, witaminę B) i ma najwyższą zawartość chlorofilu spośród wszystkich roślin na Ziemi. Chlorofil jest rozpuszczalny w tłuszczach i nadaje roślinom ich typowy kolor. W naszej diecie chlorofil jest ważnym i bogatym źródłem magnezu, którego funkcje obejmują setki procesów enzymatycznych w organizmie. Jego spożycie jest niezbędne dla wegan, ponieważ jest bogatym źródłem żelaza.
Metionina i cysteina wytwarzane w procesie fermentacji kukurydzy stanowią nowoczesną, przyjazną dla środowiska metodę produkcji tych ważnych aminokwasów. Ich wysoka czystość i jakość sprawiają, że są idealnym wyborem dla osób poszukujących wysokiej jakości suplementów diety. Metionina i cysteina to niezbędne aminokwasy, które odgrywają kluczową rolę w wielu procesach biologicznych w organizmie. Oba te aminokwasy zawierają siarkę, co czyni je ważnymi dla syntezy białek i innych biologicznie aktywnych cząsteczek.
Metionina należy do grupy niezbędnych aminokwasów tworzących białka. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać metioniny i musi ją pobierać z pożywienia. W żywności można go znaleźć w serze ricotta, wołowinie, tofu lub tuńczyku. Metionina jest niezbędnym składnikiem keratyny, podstawowego budulca włosów i paznokci. Metionina zakłóca również biosyntezę białka, cysteiny, kreatyny i karnityny. Metionina jest rzeczywiście idealną substancją pomocniczą i wyjściową dla innych aminokwasów.
Cysteina jest klasyfikowana jako aminokwas nieistotny, co oznacza, że organizm ludzki może ją wytwarzać, a tym samym częściowo zastępować inne źródła. Aminokwas ten jest produkowany w wątrobie, gdzie jest wspomagany przez witaminę B6 lub substancje zawierające siarkę. Cysteina współtworzy również inne substancje, które są korzystne dla ludzkiego organizmu. Jednym z nich jest na przykład glutation, który jest uważany za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy w naszym organizmie. Cysteina znajduje się w wielu pokarmach zawierających białko, a także w żółtkach jaj, cebuli, czosnku, zbożach, czerwonej papryce i brokułach.
Reishi i ling zhi to dwie różne nazwy tego samego gatunku grzyba. Podczas gdy "reishi" to japońska nazwa, "ling zhi" jest używane w języku chińskim. Reishi jest stosowany w Chinach i Japonii od wielu tysiącleci. Reishi (Ganoderma lucidum) to grzyb niszczący drewno, który rośnie na martwych drzewach lub pniach. W tradycyjnych Chinach Reishi było uważane za tak rzadkie, że było dostępne tylko dla rodziny cesarskiej. Reishi zawiera szeroką gamę związków bioaktywnych. Należą do nich niezbędne aminokwasy, witaminy z grupy B, minerały, takie jak selen i żelazo, german, polisacharydy, triterpeny i inne.
Kiedy suplement diety z Reishi podaje, że zawiera 30% polisacharydów, oznacza to, że prawie jedna trzecia zawartości ekstraktu z grzybów Reishi składa się z polisacharydów. Polisacharydy to długie łańcuchy cząsteczek węglowodanów, które mają różne właściwości biologiczne. Standaryzacja ekstraktu zapewnia, że zawiera on dokładnie 30% polisacharydów, co skutkuje stałą jakością produktu. Standaryzacja oznacza również, że produkt przechodzi rygorystyczne testy i kontrole w celu zapewnienia, że zawartość polisacharydów jest zgodna z deklarowaną.
Shiitake, znany również jako grzyb jadalny (Lentinula edodes), to gatunek grzyba pochodzący z Japonii. Jest ona bardzo popularna na tym obszarze od tysięcy lat. Istnieją zapisy dotyczące Shiitake sprzed 2000 lat. W Japonii shiitake jest często nazywany "eliksirem życia" ze względu na zawartość błonnika polisacharydowego, naturalnego źródła β-glukanów (lentinanów), erytadeniny, a także witamin B2, B6 i D, prowitaminy D2, miedzi, selenu, kwasu pantotenowego, cynku i manganu.
Kiedy suplement diety Shiitake podaje, że zawiera 30% polisacharydów, oznacza to, że prawie jedna trzecia zawartości ekstraktu z grzybów Shiitake składa się z polisacharydów. Polisacharydy to długie łańcuchy cząsteczek węglowodanów, które mają różne właściwości biologiczne. Standaryzacja ekstraktu zapewnia, że zawiera on dokładnie 30% polisacharydów, co skutkuje stałą jakością produktu. Standaryzacja oznacza również, że produkt przechodzi rygorystyczne testy i kontrole w celu zapewnienia, że zawartość polisacharydów jest zgodna z deklarowaną.
Acerola (Malpighia emarginata) to tropikalny krzew lub małe drzewo pochodzące z Karaibów, Ameryki Środkowej i Południowej. Owocem aceroli, często nazywanej wiśnią z Barbados lub wiśnią zachodnioindyjską, jest mała, czerwona jagoda. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C. Zawartość witaminy C w owocach aceroli jest znacznie wyższa niż w pomarańczach i innych owocach cytrusowych. Oprócz witaminy C, jagody aceroli zawierają inne bioaktywne związki, takie jak karotenoidy, antocyjany i flawonoidy, które mogą synergistycznie wspierać działanie witaminy C. Witamina C z naturalnych źródeł, takich jak acerola, jest często lepiej wchłaniana przez organizm niż syntetyczne formy witaminy C.
Standaryzowany ekstrakt z aceroli oznacza, że ekstrakt został zmodyfikowany i przetestowany pod kątem zawartości określonej ilości składnika aktywnego, w tym przypadku 25% witaminy C. Standaryzacja zapewnia, że każda partia ekstraktu dostarcza stałą ilość witaminy C.
Witamina C jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która jest niezbędna dla różnych funkcji organizmu. Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego podczas i po intensywnych ćwiczeniach fizycznych. Wspomaga prawidłową produkcję kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstek, zębów, dziąseł i skóry. Przyczynia się do zrównoważonego metabolizmu energetycznego, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, aktywności umysłowej i ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. Przyczynia się do zmniejszenia poziomu zmęczenia i wyczerpania.
Rutyna należy do glikozydów bioflawonoidowych. Występuje w różnych roślinach, najczęściej w wysokich stężeniach w pąkach i kwiatach żurawiny japońskiej (Sophora japonica). Rutyna jest znana ze swoich właściwości biologicznych. Bioflawonoidy to substancje, które dodają smaku i koloru niektórym owocom i warzywom. Można go znaleźć w skórce jabłka, kaszy gryczanej, rzymskiej, owocach cytrusowych i czarnej herbacie.
Głównym źródłem rutyny są pąki Sophora Japonica. Rutyna jest ekstrahowana i zagęszczana w celu osiągnięcia wymaganej czystości 95%. Pąki japońskiej Yerliny są zbierane, a następnie suszone w celu zachowania ich bioaktywnych składników. Wysuszone pąki są przetwarzane przez ekstrakcję rozpuszczalnikiem w celu uzyskania rutyny. Uzyskany ekstrakt jest dalej oczyszczany i zatężany, aby zawierał 95% rutyny. Jeśli suplement diety zawiera ekstrakt rutyny o stężeniu 95%, oznacza to wysoką czystość i standaryzację. Standaryzacja ekstraktu zapewnia, że zawiera on dokładnie 95% rutyny, co skutkuje stałą jakością produktu. Standaryzacja oznacza również, że produkt przechodzi rygorystyczne testy i kontrole, aby upewnić się, że jego zawartość jest zgodna z deklarowaną.
Bisglicynian cynku to chelatowa forma cynku mineralnego, w której cynk jest związany z dwiema cząsteczkami aminokwasu glicyny. Ta forma chelatu ma na celu poprawę wchłaniania i biodostępności cynku w organizmie. Chelatacja to proces, w którym minerał jest wiązany z cząsteczką organiczną, co pozwala na lepszy transport i wykorzystanie tego minerału w organizmie. Dzięki związaniu z dwiema cząsteczkami glicyny cynk tworzy stabilny kompleks chelatowy. Struktura ta chroni cynk przed interakcjami z innymi substancjami w przewodzie pokarmowym, które mogłyby zmniejszyć jego wchłanianie. Jest to popularny wybór do suplementacji cynku właśnie ze względu na jego wysoką absorpcję i łagodność dla żołądka. Bisglicynian cynku jest najczęściej dostępny w suplementach diety w postaci kapsułek, aby zapewnić dokładne dawkowanie. Bisglicynian cynku jest wysoce przyswajalny. Ta forma cynku jest łagodna dla żołądka i powoduje mniej skutków ubocznych w porównaniu z nieorganicznymi formami cynku. Bisglicynian cynku zapewnia wyższą biodostępność, co oznacza, że organizm może efektywniej wykorzystywać ten minerał.
Selenium Lalmin® to specjalnie opracowany suplement diety zawierający selen wzbogacony w drożdże. Lalmin® jest znakiem towarowym Lallemand, firmy specjalizującej się w biotechnologii i produkcji drożdży. Produkt ten został zaprojektowany w celu zapewnienia niedrogiego źródła selenu, który jest niezbędny dla różnych funkcji organizmu. Do produkcji Selen Lalmin® wykorzystywane są drożdże Saccharomyces cerevisiae, znane ze swoich właściwości odżywczych. Drożdże są hodowane w kontrolowanych warunkach na pożywce bogatej w cukry, minerały i inne składniki odżywcze. Podczas hodowli do podłoża hodowlanego dodawany jest selen w postaci seleninu sodu. Drożdże wchłaniają ten selen i włączają go do swojej struktury komórkowej. Proces ten nazywany jest "biofortyfikacją". Drożdże nadal rosną i fermentują, podczas czego są dodatkowo wzbogacane selenem. Fermentacja odbywa się w kontrolowanych temperaturach i innych warunkach, które promują optymalny wzrost i wzbogacenie. Po zakończeniu procesu fermentacji drożdże są zbierane, co polega na oddzieleniu ich od pożywki. Zebrane drożdże są suszone w celu uzyskania stabilnego produktu o długim okresie trwałości. Suszone drożdże wzbogacone selenem są dalej przetwarzane do pożądanej postaci, na przykład proszku, który jest przeznaczony do suplementacji. Selen zawarty w Lalmin® jest biodostępny, co może być korzystne dla osób preferujących to źródło selenu. Selenium Lalmin® jest również odpowiedni dla wegan.
Glicyna jest aminokwasem, a zatem częścią białek, a mimo to ma słodki smak. Dlatego dodajemy go do naszych produktów wraz z glikozydami stewiolowymi, aby uzyskać idealną słodycz naszych produktów bez użycia cukru. Glicyna jest jednym z 20 aminokwasów wykorzystywanych przez organizm do produkcji białek, które następnie tworzą nasze narządy, stawy i mięśnie. Jest to drugi najobficiej występujący aminokwas w ludzkich enzymach i białkach, a zatem odgrywa kluczową rolę we wszystkich układach narządów ciała. Glicyna stanowi około 35% aminokwasów zawartych w kolagenie. Kolagen jest jednym z najważniejszych białek w ludzkim ciele, jest podstawowym budulcem wielu części ciała i odgrywa istotną rolę w zapewnianiu struktury i siły różnym tkankom. To kluczowe białko składa się z łańcuchów aminokwasów, wśród których szczególne znaczenie ma glicyna. Glicyna jest najmniejszym i najprostszym aminokwasem, co pozwala jej łatwo wiązać się i tworzyć silne, stabilne struktury kolagenu. Dzięki swojej prostocie i elastyczności glicyna pomaga kolagenowi zachować wytrzymałość i elastyczność, co podkreśla znaczenie glicyny w procesach biologicznych. Glicyna jest aminokwasem nieistotnym, który organizm może wytwarzać samodzielnie, ale tylko w ograniczonych ilościach.
Glikozydy stewiolowe są ekstrahowane z liści rośliny Stevia rebaudiana, która jest ceniona za wysoką słodycz. W przeciwieństwie do cukru, glikozydy stewiolowe jako słodzik są prawie bezkaloryczne, mają niski indeks glikemiczny i nie przyczyniają się do próchnicy zębów. Pokarmy o niższym indeksie glikemicznym wolniej podnoszą poziom cukru we krwi, co jest szczególnie korzystne dla diabetyków, osób z nadwagą i stosujących diety odchudzające, ale także dla osób o normalnej kondycji fizycznej.
Cały proces produkcji jest certyfikowany zgodnie z IFS Food. Dlaczego zastąpiliśmy certyfikat ISO 22000:2018 certyfikatem IFS Food?
IFS Food to uznawany na całym świecie certyfikat bezpieczeństwa i jakości produktów spożywczych przeznaczony do audytów jakości procesów produkcyjnych i produktów. Jeden międzynarodowy standard żywności pomaga zapewnić spójne bezpieczeństwo i najwyższą możliwą jakość żywności na całym świecie. Niemieckie (HDE), francuskie (FCD) i włoskie (ANCC, ANCD) stowarzyszenia detalistów we współpracy z producentami uczestniczyły w opracowywaniu standardów IFS.
Co mówi certyfikat IFS?
- wysoka jakość wykorzystywanych surowców
- wysoki standard przechowywania surowców
- maksymalna jakość całego procesu produkcyjnego
- zwiększa wiarygodność produktu i marki na całym świecie
Rekomendowana dawka
raz dziennie wymieszać 1 dawkę (1 miarka 8 g) w 300 ml wody i wypić. Nie należy przekraczać zalecanej dawki.
Substancje czynne
| Apple | Malina | Cytryna |
Składniki w dziennej dawce | 8 g | RHP* | 8 g | RHP* | 8 g | RHP* |
Chlorella | 1500 mg | ** | 1500 mg | ** | 1500 mg | ** |
Spirulina | 1500 mg | ** | 1500 mg | ** | 1500 mg | ** |
Młody jęczmień | 1500 mg | ** | 1500 mg | ** | 1500 mg | ** |
Glicyna | 559 mg | ** | 559 mg | ** | 559 mg | ** |
Reishi | 500 mg | ** | 500 mg | ** | 500 mg | ** |
Shiitake | 500 mg | ** | 500 mg | ** | 500 mg | ** |
Acerola | 400 mg | ** | 400 mg | ** | 400 mg | ** |
- z czego witamina C | 100 mg | 125 % | 100 mg | 125 % | 100 mg | 125 % |
L-Cysteina HCL | 250 mg | ** | 250 mg | ** | 250 mg | ** |
L-metionina | 250 mg | ** | 250 mg | ** | 250 mg | ** |
Japoński jerlin | 80 mg | ** | 80 mg | ** | 80 mg | ** |
- w tym rutyna | 76 mg | ** | 76 mg | ** | 76 mg | ** |
Witamina E | 12 mg | 100 % | 12 mg | 100 % | 12 mg | 100 % |
Cynk | 10 mg | 100 % | 10 mg | 100 % | 10 mg | 100 % |
Bioflawonoidy cytrusowe | 10 mg | ** | 10 mg | ** | 10 mg | ** |
Lalmin® Selenium | 50 µg | 90% | 50 µg | 90% | 50 µg | 90% |
*Wartość referencyjna dochodu RHP, **Nie określono RHP
Składniki
- Jabłko: chlorella w proszku (Chlorella vulgaris, alga będąca składnikiem roślinnym - cała roślina), spirulina w proszku (Arthrospira platensis, cyjanobakteria będąca składnikiem roślinnym), młody jęczmień w proszku (Hordeum vulgare, składnik roślinny - trawa), L-glicyna, ekstrakt z reishi 30% polisacharydów (Ganoderma lucidum, składnik roślinny - grzyb - owoc), ekstrakt z shiitake 30% polisacharydów (Lentinula edodes, składnik roślinny - grzyb - owoc), aromat jabłkowy, ekstrakt z aceroli z 25% witaminą C (Malpighia glabra L., składnik roślinny - owoc), regulator kwasowości - kwas cytrynowy, L-cysteina HCL, L-metionina, żurawina japońska z 95% rutyny (Sophora Japonica L., składnik roślinny - pączek), substancja słodząca - glikozydy stewiolowe, bisglicynian cynku, aromat maskujący, witamina E (DL-alfa-tokoferol), selen Lalmin® (nieaktywne drożdże zawierające selen), ekstrakt z owoców cytrusowych z 60% bioflawonoidów (Citrus aurantium L., składnik roślinny - owoc), sproszkowany owoc jabłka.
- Malina: chlorella w proszku (Chlorella vulgaris, alga będąca składnikiem roślinnym - cała roślina), spirulina w proszku (Arthrospira platensis, składnik roślinny - cyjanobakterie), młody jęczmień w proszku (Hordeum vulgare, składnik roślinny - trawa), L-glicyna, ekstrakt z reishi 30% polisacharydów (Ganoderma lucidum, składnik roślinny - grzyb - owoc), ekstrakt z shiitake 30% polisacharydów (Lentinula edodes, składnik roślinny - grzyb - owoc), aromat malinowy, ekstrakt z aceroli z 25% witaminą C (Malpighia glabra L., składnik roślinny - owoc), regulator kwasowości - kwas cytrynowy, L-cysteina HCL, L-metionina, koniczyna japońska z 95% rutyny (Sophora Japonica L., składnik roślinny - pączek), substancja słodząca - glikozydy stewiolowe, bisglicynian cynku, aromat maskujący, witamina E (DL-alfa-tokoferol), selen Lalmin® (nieaktywne drożdże zawierające selen), ekstrakt z owoców cytrusowych z 60% bioflawonoidów (Citrus aurantium L., składnik roślinny - owoc), sproszkowany owoc maliny.
- Cytryna: chlorella w proszku (Chlorella vulgaris, alga będąca składnikiem roślinnym - cała roślina), spirulina w proszku (Arthrospira platensis, składnik roślinny - cyjanobakterie), młody jęczmień w proszku (Hordeum vulgare, składnik roślinny - trawa), L-glicyna, ekstrakt z reishi 30% polisacharydów (Ganoderma lucidum, składnik roślinny - grzyb - owoc), ekstrakt z shiitake 30% polisacharydów (Lentinula edodes, składnik roślinny - grzyb - owoc), aromat soku z cytryny, ekstrakt z aceroli z 25% witaminą C (Malpighia glabra L., składnik roślinny - owoc), regulator kwasowości - kwas cytrynowy, L-cysteina HCL, L-metionina, koniczyna japońska z 95% rutyny (Sophora Japonica L., składnik roślinny - pączek), substancja słodząca - glikozydy stewiolowe, bisglicynian cynku, aromat maskujący, witamina E (DL-alfa-tokoferol), selen Lalmin® (nieaktywne drożdże zawierające selen), ekstrakt z owoców cytrusowych z 60% bioflawonoidów (Citrus aurantium L., składnik roślinny - owoc), sproszkowany owoc cytryny.
Ogłoszenie
Suplement diety ze słodzikiem, ekstraktami roślinnymi, aminokwasami, witaminami i minerałami. Produkt nie jest przeznaczony jako substytut zróżnicowanej diety. Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25°C. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Nieodpowiednie dla dzieci poniżej 15 roku życia. W przypadku kobiet w wieku powyżej 15 lat, karmiących piersią i kobiet w ciąży wskazana jest konsultacja z lekarzem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody spowodowane niewłaściwym użytkowaniem lub przechowywaniem. Minimalny okres przechowywania i partia wskazane na opakowaniu.